Bugün, 2 Mayıs 1923 tarihinde yayınlanan bir kararname ile Manyas ve Gönen’e bağlı 14 Çerkes köyünün makul ve hukuki olmayan gerekçelerle toplu cezalandırmaya tabi tutularak sürgün edilmesinin 102. yıl dönümüdür.
Sürgün kararnamesinin tebliğ edilmesiyle köylüler çok kısa sürede, satabildikleri mallarını yok pahasına satarak, satamadıklarını da bırakarak, elverişsiz koşullarda yurdun muhtelif bölgelerine sürgün edilmişlerdir. Sürgün edilenlerin bir kısmı yollarda veya sürgün edildikleri yerlerde hayatlarını kaybetmişlerdir. Bu 14 köyün dışında 22 köye daha sürgün kararnamesi tebliğ edilip hazır olmaları istenmiş ve mallarını yok pahasına elden çıkarmalarına yol açılarak mağdur edilmişlerdir.
Gönen & Manyas Çerkeslerinin sürgünü mecliste görüşülmeden, kararname ile toplu bir cezalandırma ve Çerkes toplumuna gözdağı mahiyetinde gelişmiştir.
Bu yıldönümünü anmaktan amacımız, tarihten husumet çıkarmak değildir. Hukuka aykırı ve adalet kaygısı gözetmeden yapılan bu tür keyfi uygulamalar çok sayıda masum insanın cezalandırılmasına yol açması, telafisi olmayan zararlar yaratması ve insanların en yaşamsal haklarını ortadan kaldırması nedeniyle her zaman reddedilmesi gereken uygulamalardır.
Demokratik devletler her zaman hukuk içinde hareket etmeli, muhtelif bahanelerle kolaylıkla hukukun dışına çıkmamalıdır. Evrensel hukukun dışına çıkılarak insan hak ve özgürlüklerinin çiğnenmesi halinde, bunun toplumun derinliklerinde ciddi bir memnuniyetsizlik yaratacağı ve toplumsal barışı zedeleyeceği unutulmamalıdır.
Devletimizin geçmişte yaşanan Güney Marmara Çerkes Sürgünü gibi hatalardan ders çıkarıp, benzerlerine meydan vermeyecek, sayıca az olanların haklarını yok sayıp görmezden gelmeyecek, hukuka, adalete, insan hak ve özgürlüklerine daha saygılı ve geliştirici, çoğulcu demokrasiyi benimsemiş bir cumhuriyete dönüşmesini diliyoruz.
Bu ve benzeri adil olmayan, insan haklarına aykırı, hukuk dışı sürgünlerde hayatını kaybedenleri rahmetle anıyor, yaratılan mağduriyetleri ibretle hatırlıyoruz.
ÇOĞULCU DEMOKRASİ PARTİSİ
