ÇDP Yönetimi ve İBB Başkan Adayı Doğan Duman, 8 Ocak 2019 Salı akşamı, İstanbul Abhaz Derneği yönetimi ile Üsküdar-Selimiye’deki yerinde buluştu.
ÇDP heyeti ve Duman’ı, İstanbul Abhaz Derneği Başkanı Şamil Ertaş ve Yönetim Kurulu Üyeleri ağırladı. Dernek Başkanının “hoş geldiniz” konuşmasıyla başlayan toplantıda Ertaş, ÇDP heyeti ve Duman’a çıktıkları yolda başarılar dileyerek, “Desteğimizin yanınızda olacağından şüpheniz olmasın” dedi.
Daha sonra heyet adına Genel Başkan Faruk Arslandok söz aldı. Abhaz Derneği yönetimine teşekkür ederek söze başlayan Arslandok, önce ÇDP’nin hangi şartlarda doğduğunu özetledi. Yasalara göre etnik, bölgeci ve mezhepçi siyasi yapılanmaların yasak olduğunu hatırlatan Arslandok, belli kesimlerce bu siyasetlerin dibine kadar yapıldığını; başta Çerkesler olmak üzere buna tevessül etmeyen grupların ise sistemin dışına itilerek mağdur edildiklerini söyledi. Çoğulcu Demokrasi Partisi’nin böyle bir ortam ve zamanda, temsil edilmeyenlerin de haklarını korumak ve adaleti savunmak için kurulduğunu söyleyen Arslandok, partinin adına uygun şekilde çoğulcu demokrasi ve çoğulcu siyasete inandığını söyledi.
Siyasi partilerin gücünü ortaya koyma yolunun demokratik seçimler ve sandıktan çıkan oy sayısı olduğunu belirten Arslandok, “Biz de 2015 seçimlerinde ilk seçim deneyimimizi yaşadık ve aldığımız oylarla sonuç doğurduk. O seçimde aldığımız oylarla, örneğin Kayseri’de Ak Parti’ye kaybettirdiğimiz bir milletvekilliği iledir ki iki dönemdir Ak Parti’de seçilebilir sırada bir Çerkes milletvekili listede yer alıyor. Bu önemli bir sonuçtur. Aynı şekilde ülke genelinde de sayısal varlığımızı ortaya koyabilirsek mutlaka etkili ve olumlu sonuçlar alabiliriz” dedi.
Bilahare söz alan ÇDP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Doğan Duman, toplantı öncesi sohbet esnasında Erol Kılıç’ın haklı olarak, “Abhazya savaşında bir siyasi yapımız olsaydı savaş 13 ay değil, 3 ayda biterdi” dediğini aktararak, Kafkasyalılar olarak pek çok alanda olduğu gibi örgütlenme alanında da geri kalındığını anlattı. Osmanlı’nın son döneminde çoğulcu bir ortam geliştiğini, cumhuriyete geçildiğinde ise farklı dil ve kültür grupları üzerinde bir baskı oluşturulduğunu belirten Duman, “ Ancak çok partili sisteme geçildikten sonra ilk derneklerimizi kurup, sivil toplum örgütlenmelerimizi gerçekleştirebildik” dedi.
Doğan Duman, toplumun tüm kesimlerinin örgütlenmesinin ve fonksiyonel kurumların ortaya çıkarılmasının çok önemli olduğunu belirterek, “Bu alanlardan birisi de siyasal örgütlenmedir” dedi. Duman şöyle devam etti:
“ÇDP çok önemli bir misyon yüklenmiş durumda. Kurucularına teşekkür ediyorum. Mevcut siyasi partilerde Çerkes milletvekilleri var ama tabii olarak onlar seçildikleri siyasi partilerin programlarına bağlı. Kendilerine tüzükle çizilen sınırların dışına çıkamıyorlar. ÇDP ise varoluş sebebine uygun olarak, gördüğü sorunları dile getirmede, kendi siyasetini üretmede çok daha özgür. Mecliste Çerkes sorunlarını bilen misyon sahibi milletvekillerinin olması için siyasal alanda da kendi kurumlarımızla yer almamız gerekiyor.”
Kendisinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olması süreci hakkında da bilgi veren Doğan Duman, bu görevi kendisinin düşünüp talip olmadığını; ama toplumun bir kesimince verilen görevden kaçmasının uygun olmadığını bildiği için de kabul ettiğini belirterek, “Şimdi yüklendiğimiz yeni misyonu ciddiyetle ve başarıyla yerine getirebilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bunun için de başta STK’larımız olmak üzere toplumumuzun tüm kesimlerinin desteğini bekliyoruz. Tek amacımız sandık üzerinden varlığımızı ortaya koymak ve halkımızı görünür kılmaktır” dedi.
Doğan’ın konuşmasından sonra söz alan Abhaz Fed’in önceki dönem başkanı Ahmet Ceylan’ da ÇDP ve Doğan’a başarılar diledikten sonra, “İnşallah camiamız için yeni bir güç olursunuz” dedi.
Abhazya ve Abhaz Fed’in Rus uçağının düşürülmesi krizinde Türkiye ve Rusya arasında arabuluculuk gibi çok önemli bir görev yaptığını ve iki ülke arasında buzları erittiğini söyleyen Ahmet Ceylan, “Bu kadar önemli bir iş kotarmamıza rağmen kısa sürede unutulduk. Sebebi de bu misyonu devam ettirecek güçlü bir politik ekibin olmamasıydı” dedi.
Kafkasyalıların müdahalesiyle Türk siyasi hayatına kalite geleceğini belirten Ceylan, “Çünkü biz toplumla nasıl ilişki kuracağımızı daha ailede öğreniyoruz. Güçlü bir aile yapımız var. Bu bizi her yerde farklı kılıyor ve bir adım da öne geçiriyor. Bu kalite mutlaka siyasete de yansıyacak” dedi.
Kafkasyalıların bireysel olarak güçlü olduklarını söyleyen Ceylan ama bunu artık toplumsal başarıya dönüştürmenin zamanının geldiğini belirterek, “Ben sizlere başarılar diliyorum. Yolunuz açık olsun. Umarım halkımız yapmak istediğinizi anlayacak ve size beklediğiniz desteği verecektir” dedi.
Abhaz Derneği ile birlikte pek çok Kafkas kurumunda yöneticilik yapmış olan Erol Kılıç da söz alarak, bir siyasi güç haline gelinmediği için, devletin bugün halkımıza yokmuş muamelesi yaptığını söyledi. Kosova diye bir halk, Kosovaca diye bir dil olmamasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti’nin bu devleti tanıdığını hatırlatan Kılıç, “Buna karşın Abhaz diye bir halk, Abhazca diye bir dil ve eski tarihlerden buyana Abhazya diye bir devlet olmasına ve üstelik bu ülkenin arkasında Türkiye’li 5-6 milyon Kafkasyalı bir kitle olmasına rağmen devletimiz bu ülkeyi tanımamakta ısrar ediyor. Sebebi de tabii örgütlenip gücümüzü ortaya koyamıyor olmamızdır” dedi.
Erol Kılıç mesajların doğru adreslere ulaşması için siyasetin öğrenilip, gereken şekilde yapılmak zorunda olunduğunu belirtti.
Programın sonunda misafirler kendilerine yöneltilen sorulara cevap verdi.
Kapanış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Şamil Ertaş, ÇDP’nin bağımsız İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı avukat Doğan Duman’ı gönülden destekleyeceklerini söyleyerek, dernekle irtibatlı kitleyle buluşması ve desteklerinin alınması için de üzerlerine düşen görevi yapacaklarını belirtti.
379
Selam istanbul adayınız kim acaba Ç.D.P tanıtımını yeterince yapılmıyor ben şahsen zor buldum lütfen birazdaha önde durunki herkes ötensin
Bide bayrak seçimi PKK LILARIN KİNE BENZEMİŞ
Farklı renkler farklı kesimleri ifade ediyor. Benzetmeniz yanlış. 1- Çerkesler demokrasiyi savunur şiddete karşıdırlar
2-Çerkesler Türkiye’nin birliğinden bütünlüğünden yanadır.
3- Çerkesler ayrılıkçı değildir. Amaçları dillerini kültürlerini hiç bir kısıtlamaya maruz kalmadan yaşatmaktır.
4- Anavatanları Kuzey Kafkasyadaki çerkeslerin de Rus asimilasyonundan azade bir şekilde varlıklarını sürdürmak isterler. Bunlarda makul isteklerdir.