Çoğulcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Faruk Arslandok Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e birer mektup yazarak göçmenlere yönelik izlenen yanlış politikaların düzeltilmesini istedi.
Ayrıca parlamentoda meclis oturumunda ve basın toplantısı düzenleyerek geöçmenlerin sorunlarını dile getiren aadet_Gelecek Sözcüsü Selçuk Özdağ ve Saadet-Gelecek Partisi TBMM Grup Başkanvekili Bülent Kaya’ya da birer teşekkür mektubu yazdı.
Arslandok’un Cumhurbaşkanlığa gönderdiği mektubun metni şöyle:
Sn. RECEP TAYYİP ERDOĞAN
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı
Sayın Cumhurbaşkanımız,
Son aylarda tarafımıza, ülkemizde bulunan Kafkasyalı, özellikle de Çeçen sığınmacıların ciddi mağduriyetler yaşadığı yönünde bilgiler gelmektedir. Uzun zamandır ülkemizde bulunan, içlerinde lise öğrencisi gençler, küçük çocuklar, yaşlılar, hamile kadınlar ve ciddi kronik hastalığı bulunanların da olduğu birçok sığınmacının Göç İdaresi’ne ve Geri Gönderme Merkezleri’ne sevk edildiği, Rusya Federasyonu (Çeçenistan) uyruklu bu şahısların avukatlarıyla ve aileleriyle görüştürülmediği, akıbetleriyle ilgili sağlıklı bilgi alınamadığı ifade edilmektedir.
Anayasa, Avukatlık Kanunu ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu gereğince, Göç İdaresi tarafından, idari işlemler için özgürlüğü kısıtlanan kişilere, idari kararların usulüne uygun bir şekilde tebliğ edilmesi, avukatla temsil edilmeleri, kararlara itiraz edebilme ve dava açabilme, aileleri ve avukatlarıyla görüşme yapma, telefonla iletişim kurma imkânının verilmesi kanuni bir hak olarak düzenlenmiştir. Geri Gönderme Merkezi’nde tutulanların, tutulduğu süre zarfında beslenme, acil ve temel sağlık hizmetlerinden faydalanma, gerekli durumlarda hastaneye sevk edilmeyi talep etme, yaşına ve cinsiyetine uygun bir şekilde barınma, psikolojik destek talep etme gibi hukuki hakları da bulunmaktadır. Ancak, birçok sığınmacının uzun süredir kayıt dışı olarak tutulduğu, ailelerine ve avukatlarına bilgi alma imkânı verilmediği, yukarıda belirtilen hukuki haklarının çiğnendiği yönünde bilgiler bulunmaktadır. İlgili şahısların bu şekilde tutulmaları hem ulusal hem de uluslararası hukuka aykırı, onur kırıcı kötü muamele niteliğindedir.
Uluslararası hukuka göre devletlerin, savaş veya iç çatışma nedeniyle ya da zulüm görmekten korktuğu için ülkesini terk etmiş ve geri gönderilmesi halinde hayatı veya özgürlüğü tehdit altında olacak ya da zulüm görme tehlikesiyle karşılaşacak kişilere hukuki koruma sağlama yükümlülüğü bulunmaktadır. Yine uluslararası hukuk uyarınca devletler, sığınma talebinde bulunan kişilerin başvurularını almak ve belirli kriterleri karşılamaları halinde bu kişilerin ülkelerinde kalmalarına izin vermek zorundadır.
Diğer yandan, Rusya Federasyonu önceleri terör vs gibi gerekçelerle İnterpol arama kararı çıkarırken, mahkemelerin lehe karar verip sınır dışı kararlarını iptal etmesi nedeniyle, bu kişilerin iadelerini kolaylaştırmak için uyuşturucu, gasp v.s. gibi suçlarla arama kararı çıkarmaya başladığı da gelen haberler arasındadır.
Bir diğer husus da devletimizin Rusya Federasyonu ile kurduğu devletlerarası ilişkinin bir sonucu olarak bu sığınmacıları sınır dışı etme eğilimine girdiği yönündedir. Bu husus devletimizin mazlumları koruma yönündeki güvenilirliğine gölge düşürecek niteliktedir.
Konuyla yakından ilgilenerek, kamuoyunda oluşan bu olumsuz izlenimlerin ortadan kaldırılması yönünde irade göstermenizi rica ediyor, devletimizin güvenilirliğine gölge düşürülmesine meydan vermeyeceğinize inanıyorum.
Saygılarımla,
Faruk ARSLANDOK
Çoğulcu Demokrasi Partisi
Genel Başkanı
1366