Çoğulcu Demokrasi Partisi (ÇDP) Genel Başkanı Faruk Arslandok, Rusya Federasyonu Devlet Duması Krasnodar Bölge Milletvekili Konstantin Zatulin tarafından Parlamentoya sunulan ve “yurt dışında yaşayan, Rusya halklarının yalnızca Rusça konuşan temsilcilerinin Rusya soydaş yurttaşları olarak tanınmasını” öneren yasal düzenlemenin durdurulmasını istedi.
Başta Rusya Devlet Başkanı V. Putin olmak üzere, Duma Başkanı V. Volodin, F. Konsey Başkanı V. Matviyenko, Karaçay Çerkes Cumhuriyeti Başkanı R. Temrezov, Adıgey Cumhuriyeti Başkanı M. Kumpilov, Kabartay Balkar Cumhuriyeti Başkanı K. Kokov, Rusya Devlet Başkanı Danışmanı V. Fadayev, RF Tüm İnsan Hakları Dernekleri Başkanı L. Panamorev, RF İnsan Hakları Konseyi Başkanı O. Orlov, BM ve Avrupa Konseyi’nin İnsan Hakları ile ilgili tüm birimleri ile Türkiye’deki insan hakları savunucusu dernek başkanlarına gönderilen mektupta, bu yasa değişikliğinin kabul edilmesi halinde, bundan böyle yalnızca Rusça konuşan Rusya Federasyonu halklarına mensup yurtdışında yaşayan temsilcilerinin Rusya soydaş yurttaşları olarak tanınabileceği anlamına geleceğini belirtilerek “Böylece, milyonlarca Çerkes diasporası üyesi ve Kuzey Kafkasya halkları mensuplarının Türkiye’de ve daha birçok devlette yaşayan diğer temsilcileri, tarihi vatanlarından kopartılmış olacaktır” denildi.
Kendilerinin Kafkas Savaşı’nın bitiminden sonra zorla sürgün edilenlerin torunları olan Kuzey Kafkasya halklarının mensupları olduklarını hatırlatan ÇDP Genel Başkanı Faruk Arslandok, her zaman tarihi vatanlarıyla bağlarını korumaya çalıştıklarını belirterek, “Bugün Türkiye’de çıkarlarımızı temsil eden Sivil Toplum Kuruluşları, Rusya ile kültürel ve ekonomik bağlar kurmaya çalışıyor. Rusya ile Türkiye arasında karşılıklı yarar sağlayan siyasi ve ekonomik bağlar kurmak için tüm nüfuzumuzu ve kaynaklarımızı kullanmaya çalışıyoruz. Son yıllarda, bazı Türk üniversitelerinde, Rusya’dan bilim adamları ve öğretmenlerin, yurttaşlarla çalışma programı kapsamında Çerkes dili ve edebiyatı öğretmenleri yetiştirdiği gerçeğine özel bir dikkat göstermenin gerekli olduğunu düşünüyoruz.
Bu değişiklikler kabul edilirse, faaliyetlerimiz karmaşıklaşacaktır, çünkü artık Rusya’da yaşayan soydaşlarımız adına hareket edemeyeceğiz, bu da Rusya Federasyonu ile insani, kültürel ve diğer bağlar kurma yeteneğimizi sınırlandıracaktır” dedi.
Arslandok ayrıca, “Çok önemli bir duruma dikkatinizi çekmeyi gerekli görüyoruz” diyerek şöyle devam etti: “Rusya’da ana dilimiz Çerkesçe’nin resmi dil olduğu cumhuriyetler var ve Çerkesçe’nin bizi Rusya soydaş yurttaşı olarak tanımak için yeterli olduğuna inanıyoruz.”
Faruk Arslandok’un yazdığı mektuplarla konuya ilişkin yardımlarını istediği Rusya Federasyonu Başkanı V. Putin başta olmak üzere RF en üst düzey kurum yöneticileri, Uluslararası Kurumların ilgili birimleri, Rusya ve Türkiye’deki insan hakları savunucusu derneklere gönderdiği mektubun tam metnini aşağıda veriyoruz:
“Sayın Vladimir Vladimiroviç!
Krasnodar Bölgesi’nden Rusya Federasyonu Devlet Duması Milletvekili Konstantin Zatulin, “24 Mayıs 1999 tarihli 99-FZ sayılı Federal Yasada Değişiklik Yapılmasına Dair” başlıklı “Yurtdışındaki Yurttaşlar Federal Yasa Taslağını” Parlamentoya sundu.
Milletvekili Zatulin, mevcut yasanın 3. maddesinin aşağıdaki şekilde ifade edilmesini önermektedir: “3. Yurttaşlar ayrıca, Rusya Federasyonu toprakları dışında yaşayan, Rusya Federasyonu devlet dili olan Rusçayı konuşan ve tarihsel olarak Rusya Federasyonu topraklarında ikamet eden halklara ait olan kişiler ve onların soyundan gelenler olarak kabul edilmektedir. Rusya Federasyonu ile manevi, kültürel ve yasal bağlar lehine özgür bir seçim yapmış olan ve soyağacındaki akrabaları daha önce Rusya Federasyonu topraklarında doğmuş veya yaşamış olan kişiler.”
Bu değişikliğin kabul edilmesi, bundan böyle yalnızca Rusça konuşan Rusya halklarının temsilcilerinin Rusya soydaş yurttaşları olarak tanınacağı anlamına gelecektir. Böylece, Türkiye’de ve daha birçok devlette yaşayan ve milyonları bulan Çerkes diasporası ile diğer Kuzey Kafkasya halklarının temsilcileri, tarihi vatanlarından kopartılmış olacaktır.
Kafkas Savaşı’nın bitiminden sonra zorla sürgün edilenlerin torunları olan Kuzey Kafkasya halklarının temsilcileri olarak bizler, her zaman tarihi vatanımızla bağlarımızı korumaya çalıştık.
Bugün Türkiye’de çıkarlarımızı temsil eden sivil toplum kuruluşları, Rusya ile kültürel ve ekonomik bağlar kurmaya çalışıyor. Rusya ile Türkiye arasında karşılıklı yarar sağlayan siyasi ve ekonomik bağlar kurmak için tüm nüfuzumuzu ve kaynaklarımızı kullanmaya çalışıyoruz. Son yıllarda, bazı Türk üniversitelerinde, Rusya’dan bilim adamları ve öğretmenlerin bulunduğu, yurttaşlarla çalışma programı kapsamında Çerkes dili ve edebiyatı öğretmenleri yetiştirdiği gerçeğine özel bir dikkat göstermenin gerekli olduğunu düşünüyoruz.
Bu değişiklikler kabul edildiği takdirde faaliyetlerimiz karmaşıklaşacaktır; çünkü artık Rusya’da yaşayan soydaşlarımız adına hareket edemeyeceğiz ve bu da Rusya Federasyonu ile insani, kültürel ve diğer bağları kurma yeteneğimizi sınırlandıracaktır.
Ayrıca, çok önemli bir duruma dikkatinizi çekmeyi gerekli görüyoruz, Rusya’da ana dilimiz Çerkesçe’nin devlet dili olduğu cumhuriyetler var ve bunun bizi Rusya soydaş yurttaşı olarak tanımak için yeterli olduğuna inanıyoruz.
Ve son belirteceğimiz husus şudur ki, Konstantin Zatulin tarafından önerilen değişikliklerin Devlet Duması tarafından olası kabulü, Rusya Federasyonu halklarının kendi kaderini tayin etme ve kültürel kimliklerinin korunması haklarının açık bir şekilde ağır ihlali olacaktır.
Sayın Vladimir Vladimirovich,
99-FZ sayılı “Rusya Federasyonu’nun Yurtdışındaki Yurttaşlara İlişkin Devlet Politikasına Dair” Federal Kanunda yapılacak değişiklik taslaklarının olası bir değerlendirmesinde, bizim ve yabancı yurttaşların hak ve çıkarlarının ihlal edilmesini önlemek için şu argümanı dikkate almanızı rica ederiz: “Rusya Federasyonu ve federal cumhuriyetlerin anayasalarına göre Rusya Federasyonu kurucu cumhuriyetlerinin halklarının temsilcilerinin ana dilleri de devlet dilidir ve Rus dili ile eşit düzeydedir.”
Saygılarımla.
FARUK ARSLANDOK,
Çoğulcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı
418