Çoğulcu Demokrasi Partisi(ÇDP) yönetiminin Genel Başkan Faruk Arslandok başkanlığında kurum ve kişilere gerçekleştirdiği tanıtım ve destek arama ziyaretleri hız kesmeksizin devam ediyor.
ÇDP heyeti bu ziyaretler kapsamında 8 Haziran 2018 günü, akademik yaşamdaki başarısı ve toplumsal sorunlara duyarlılığı ile tanınan Prof. Dr. Ramazan Evren’in misafiri oldu.
Konuklarını İTÜ Maçka Kampüsü’ndeki makamında ağırlayan Evren’e teşekkür ederek söze başlayan ÇDP Genel Başkanı Faruk Arslandok, önce partinin kuruluş süreci ve sonraki geliştirme çabalarına yönelik bilgiler verdi. Bu yönde yeni düşünce ve önerilere ihtiyaçları olduğunu belirten Arslandok, yanı sıra, üyelik, parti organlarına katılım ve maddi destek sağlayarak partiyi büyütme amaçlı seri ziyaretlerde bulunduklarını ifade etti.
Genel Başkan Faruk Arslandok, 2015 genel seçimlerine ÇDP şemsiyesi altında ancak bağımsız adaylarla katılındığını; bu yılki seçimlerin beklenmedik şekilde öne alınması üzerine ise yarışa katılma imkanı bulamadıklarını söyledi. Ancak bunun ‘tren kaçtı’ gibi bir düşünceye yol açıp kendilerini atalete itmediğini, çünkü her zaman yapılacak çok iş olduğunu bildiklerini belirten Arslandok, bu dönemde partinin geliştirilmesi çalışmalarına odaklandıklarını söyledi. “Önce insan zenginliğimizi artırmayı amaçlıyoruz” diyen Arslandok, sonrasında daha çok kişinin katılımıyla, daha kapsamlı ve daha derinlikli fikirler üretilebileceğini ifade etti.
Türkiye’deki farklı grupların kimlik problemleri yaşadığına değinen ve alt kimlikler için asimilasyonun ciddi bir problem olduğunu belirten Faruk Arslandok, bunun mücadele edilmesi gereken ciddi bir sorun olduğunu söyledi. Asimilasyondan en çok muzdarip gruplardan birinin Çerkesler olduğunu ifade eden Arslandok, asimilasyona rıza gösterecek bir Çerkes tanımadığını belirterek, “Son yıllarda, Çerkesler, asimilasyonun yanı sıra, siyasetten, bürokrasiden tasfiyesi edilmek gibi bir gerçekliği de yaşıyorlar. Bütün bunların birincil sebebi tabii ki siyaseten sahipsiz olmalarıdır. Çözüm ise, Çerkeslerin kendi kimlikleri ile siyasi platformda kendilerine bir alan açmalarıdır. Bu hem asimilasyon ile mücadelede kolaylık sağlayacak, hem de bürokraside bu tür haksızlıklar yapılmasına mani olacaktır” dedi.
Sandığa dayalı sayısal bir güç oluşturulduğunda kültürel varlığı devam ettirmeye yönelik taleplerin daha kolay kabul göreceğine inandıklarını ifade eden Arslandok, ÇDP’nin bu hedefle ve çoğulcu bir anlayışla kurulduğunu belirterek, “ÇDP’nin amacı tabanı siyasallaştırmak ve kimliklere yönelik bir farkındalık oluşturmaktır” dedi.
Tüm anlatılanları ilgiyle dinleyen Prof Dr. Ramazan Evren, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, siyasetten insanların beklentileri olacağını, yalnızca “Ben doğru siyaset yapıyorum” demenin insanlara yetmeyebileceğini, insanların bir ışık görürlerse ancak siyasete ilgi gösterebileceklerini söyledi. Çerkes toplumsal yapısının siyasete çok uygun olmadığı görüşünde olduğunu ifade eden Ramazan Evren, devletin belli dönemlerdeki katı ulusalcı duruşuna ve acımasız tutumuna karşı çıkmak gibi bir tavrın görülmemesini de bu sözlerine delil gösterdi. Ramazan Evren, “Bir de kıskançlık mı, çekememezlik mi, her nedendir bilmiyorum, birbirimizi gereksiz yere çok eleştiriyor, kendi insanlarımızı kırıp, gerektiğinde desteklemiyoruz. Bu da çok üzücü bir şey” dedi.
Gençler üzerinde durulması gerektiğini özellikle vurgulayan Ramazan Evren, “Birçok iyi eğitimli genç ellerinden tutulamadığı için kimliklerinden uzaklaşıyor ve kayboluyorlar. Gençlerimize aidiyet duygusu verebilmeliyiz. Aşırı ideolojik uçlarda yer alan insanlarımızın varlığından anlıyoruz ki biz çocuklarımızı kültürel açıdan iyi yetiştiremiyoruz. Halbuki onları anaokulu çağından başlayarak yetiştirebileceğimiz okullarımız olmalı. Çocuklarımız, kendi kültürünü, ülke kültürünü ve dini kültürü yeterli derecede alabilmeli. Her biri kendi alanında çok değerli olan ama toplumuna uzak duranları da faaliyetlerin içine çekebilmeliyiz. Bunun için kimlerden nasıl yararlanılabileceğine dair bir envanter çıkarıp planlı şekilde çalışmalıyız” dedi.
Siyasette sabrın da çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Evren, “Öfkelenen her zaman kaybeder. Yıkılan şeyin yeniden inşası çok zordur. Parti buna da çok dikkat etmeli, temel prensipler koyup, bunları çalışmalarının bir parçası haline getirmelidir” dedi.
Samimi bir ortamda gerçekleşen görüşme sonrasında kendisine teşekkür ederek izin isteyen Genel Başkan Faruk Arslandok ve heyet üyelerine başarılar dileyen Ramazan Evren, misafirlerini, geleneksel Çerkes töresine uygun olarak araçlarına kadar uğurlandı.
228