Çoğulcu Demokrasi Partisi heyeti, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Doğan Duman’la birlikte Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği’ni ziyaret etti.
7 Şubat günü gerçekleşen ziyarette, ÇDP Genel Başkanı Faruk Arslandok, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Doğan Duman, ÇDP Genel Başkan Yardımcısı Günsel Avcı, ÇDP Parti Meclisi Üyeleri Cenk Avcı, Emine Sezgin, Saim Sezgin ile Mazhar İyigün hazır bulundu.
Misafir grubu Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Erdoğan Erden ve Bşk.Yrd. İsmail Layiç ile Yönetim Kurulu Üyeleri ağırladı.
Öncelikle, Sapan Bağları’nda kendisine ait 5 katlı güzel bir binada faaliyet gösteren Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği hakkında bilgi alan misafirler, bina içerisinde bulunan derslikler, düğün salonu ve el işi atölyelerini gezdiler. Başkan Erdoğan Erden dikiş atölyesinde çalışan kadınların ürettikleri el işleri ile kilimleri satarak aile bütçelerine katkıda bulunduklarını, derneğin bunlardan herhangi bir ücret talep etmediğini söyledi. Erden, dernek salonlarında zaman zaman konferanslar da düzenlediklerini belirtti.
Erdoğan Erden, derneğin 2500 aktif üyesi olduğunu, ayrıca Anadolu Yakası’nda bulunan 95 000 civarındaki Bosna-Sancaklı nüfusla da iletişim halinde olduklarını söyledi. Bosnalıların da soykırıma uğramış bir halk olduğundan bahseden ve her yıl 11 Temmuz’da anma programları düzenlediklerini belirten Erdoğan Eren, Kartal’da bunu sembolize eden bir anıtlarının da olduğunu ifade etti.
Bunun üzerine Çerkesler ve Çerkes soykırımı hakkında bilgi veren Faruk Arslandok da, her iki halkın da soykırım mağduru halklar olmasının iki tarafa duygu birliği kattığı ifade ederek, anma günlerinde iki grubun birbirlerinin programlarına katılarak dayanışma göstermelerinin anlamlı olacağını söyledi. Daha sonra Çerkeslerin bu coğrafyada başlarından geçen macerayı özetleyen Arslandok’a, Erdoğan Erden de kendi yaşadıkları süreçler hakkında bilgi verdi.
Arslandok Parti olarak çıktıkları yolculukta birincil gayelerinin ülkede dillerin kültürlerin yaşatılacağı bir vasatın oluşturulması olduğunu; bunu sağlamanın yegâne yolunun da siyasetin içinde bulunmak olduğunu söyledi. Dil ve kültürlerin Allah vergisi olduğunu, bu farklılıkları korumanın tüm insanların boynunun borcu olduğunu ifade eden Arslandok, insan hakları özgürlükler ve demokratik değerler açısından çoğulculuğun kesinlikle demokrasiye dayanan bir kavram olduğunu ifade etti. Arslandok, kardeşleşmenin ancak karşılıklı saygı olan yerde mümkün olabileceğini belirtti.
Siyasetle ilgilerinin daha çok muhtelif siyasi partilerle ilişkiler kurarak gerçekleştiğini ifade eden Erdoğan Erden, şimdiye kadar kendi adlarına siyaset yapmak gibi bir düşüncelerinin olmadığını söyledi. Bunun üzerine Faruk Arslandok her iki halkın benzer sorunları olduğunu, birlikte mücadelenin Türkiye demokrasisine katkı sağlayacağını, Türkiye’yi güçlendireceğini ifade ederek, karşılıklı ilişkileri sürdürmenin yararlı olacağını, Sancaklıların dilerlerse Çoğulcu Demokrasi Partisi içerisinde temsil edilebileceklerini hatırlattı ve buna sıcak bakmaları halinde kapılarının açık olduğunu belirtti.
Toplantı karşılıklı iyi dilek ve temennilerin dile getirilmesiyle sona ererken, ilişkilerin sürdürülmesi kararı alındı.
228