Çoğulcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Faruk Arslandok ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Doğan Duman, ÇDP Genel Başkan Yardımcısı Günsel Avcı ile PM Üyesi Saim Sezgin’den oluşan heyet Yalova Çerkes Birliği Kültür ve Dayanışma Derneği’ni ziyaret etti.
9 Şubat 2019 Cumartesi günü saat 13.00’te gerçekleşen ziyarette ÇDP heyetini Dernek Başkanı İsmail Çınar, yönetim kurulu üyeleri ve gençlerden oluşan 20 kadar üye ağırladı.
Dernek mensuplarına partinin tarihçesi ve faaliyetleri hakkında bilgi veren ÇDP Genel Başkanı Faruk Arslandok, partinin 2014’te kurulduğunu, şimdiye kadar Çerkeslerin muhtelif partilerde siyaset yaptıklarını ama Çerkeslerin bu süreçte siyasette güç kazanamadığını, hatta güç kaybettiklerini söyleyerek, “Dolayısıyla kendi kimlikleri ile siyaset yapmaları zorunluluğu ortaya çıktı. Ancak böyle bir yoldan gidilirse bu ülkede dil, kimlik ve kültür asimilasyonu sorununun üstesinden gelinebilir” dedi.
Çerkes sorununun öyle bireysel girişimlerle çözülemeyeceğini, devlet bütçesinden pay gerektirdiğini ifade eden Arslandok şöyle devam etti:
“İstanbul’da 1 milyonun üzerinde Çerkes yaşıyor. 750 bin dolayında seçmen var. Bunlardan ne kadar çoğunun oyu alınabilirse, Türkiye’deki Çerkes varlığı o kadar güçlü ortaya konabilir. Alınacak iyi bir sonuç Çerkeslere özgüven verecektir.”
Arslandok’tan sonra söz alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Doğan Duman, Türkiye’de üçüncü büyük topluluk olan Çerkeslerin “biz de varız” diye ortaya çıkması gerektiği düşüncesi ile İstanbul Belediye Başkanlığına aday olduğunu belirtti. Doğan Duman geçmişte yaşanan olumsuzlukların Çerkeslerin hafızasında yerini koruyor olması nedeni ile Çerkeslerin kendi adlarına siyaset yapmaktan ürktüğünü, ancak bunun yersiz olduğunun artık görüldüğünü söyledi.
“Siyasi parti, varoluş mücadelesinde en önemli araçtır” diyen Doğan Duman, derneklerin de çok önemli faaliyetler yürüttüğünü, derneklere büyük ihtiyaç olduğunu, tüm derneklerin hepimizin evi olduğunu ifade ederek, “Fakat dernek çalışmalarına destek olacak siyasi bir ayak yoksa, parlamentoda temsil edilemiyor isek, dernek faaliyetleri kimlik ve kültürü korumada yeterli olamayacaktır” dedi.
Doğan Duman, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda var olduğumuzu, günümüzde ve gelecekte de görünür olarak var olunması gerektiğini belirtti. Partiye ad olan “çoğulculuğun” anlamına dikkat çeken Doğan Duman, bunun dünyanın en gelişmiş modeli olduğunu söyledi. Çoğulculuk sayesinde, Çerkesler gibi kültürü yok olma tehlikesinde olan parlamentoda temsil edilmeyen halkların da temsilcisi olmak arzusunda olduklarını belirtti.
Toplumdaki kısır çekişmelere de değinen Doğan Duman, kişisel çekişmelerin kurumlara mal edilmemesi gerektiğini söyledi. “Biz temsilcilerimizi bizi birleştir diye seçiyoruz. İnsanları birlikte tutmak kurum yöneticilerinin en önemli görevidir. İnsanları birlikte tutmak ayaklı kütüphane olmaktan, çok donanımlı olmaktan, çok daha önemlidir” diyen Duman şöyle devam etti:
“Bizim en çok ihtiyaç duyduğumuz yönetici modeli budur, Tüm kurumların tüzükleri, amaçları aynı olduğu halde, böyle bir amaç birliği varken, neden çatışmalar oluyor? Bu yalnızca kişisel nedenlerden ileri geliyor.”
Kaffed’in partiye bakışını soran bir izleyiciye Duman, “Bütün Çerkes adayları destekleme kararı aldıklarını beyan ettiler. Bu bağlamda tabii ki bizi de destekliyorlar” yanıtını verdi.
Misafir ÇDP’liler, diğer soruları da yanıtladıktan sonra, katılımcılardan İstanbul’daki dost ve akrabalarını arayarak Doğan Duman’a oy vermeleri konusunda istekte bulunmalarını rica etti. ÇDP heyeti ev sahipleri ile günün anısı olarak fotoğraf çektirdikten sonra teşekkür ettiler ve poster ve broşürlerini bırakarak Yalova’dan ayrıldı.
168