İstanbul İl Başkanı Ahmet Altunok yönetimindeki Çoğulcu Demokrasi Partisi (ÇDP) heyeti Yeniden Refah Partisi İstanbul İl Yönetimine bir nezaket ziyaretinde bulundu.
Genel Başkan Yardımcısı Şaheser Bostan’ın da iştirak ettiği, ÇDP İl Başkanı Ahmet Altunok’un riyasetindeki heyette PM Üyesi Nazmiye Altun ve Genel Sekreter Vahdet Kap yer alırken; Yeniden Refah Partisi adına İstanbul İl Başkanı Mustafa Doğan, Seçim İşleri Başkanı Mahir Karal, Mahalli İdareler Başkanı Kadir Karaca, İl Kadın Kollarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Enes Şenel Akarçeşme, İl Kadın Kolları Başkanı Setenay Kanar ve İl Kadın Kolları Teşkilatlanma Başkanı Gül Çebi tarafından ağırlandılar.
Tanışma konuşmalarından sonra söz alan ÇDP İl Başkanı Ahmet Altunok, İstanbul teşkilatı olarak siyasi partilerin il teşkilatlarıyla bir tanışma programı planladıklarını söyleyerek, “Bu adımı atarken de ilk sıraya Yeniden Refah Partisi’ni aldık” dedi. Konuşmasında önce ÇDP’nin kuruluş amacını özetleyen Ahmet Altunok, kimliklerin varlıklarını korumasını çok önemsediklerini söyledi. Dernek tarzı yapıların bu hassasiyetleri anlatmada yeterli olamadığı için ÇDP’yi kurmaya yöneldiklerini söyleyen Altunok, 2015 yılında 9 bölgeden bağımsız adayla seçime girip ülke genelinde aldıkları 16 bin oyla da varlıklarını deklare ettiklerini söyledi.
Alltunok’u dinleyen Yeniden Refah Partisi (YRP) İl Başkanı Mustafa Doğan kurdukları partinin ve yürütülen çalışmaların hayırlı olmasını dileyerek YRP’de sürdürdükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. 3 aydır İl başkanlığı görevini yürüttüğünü söyleyen Mustafa Doğan hedeflerinin iktidar olduğunu, çalışmalarını bu vizyonla yaptıklarını belirtti. YRP olarak ülkede yaşayan her kültürel ve etnik yapının dertleriyle dertlendiklerini söyleyen Doğan, kendilerinin de ÇDP’nin ifade ettiği sorunların çözülmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.
Ahmet Atunok kendilerinin de ortaya koydukları sorunları sadece ÇDP’nin sorun ettiğini düşünmediklerini, YRP gibi duyarlı siyasi kurumların da bu insani sorunlara sahip çıkacağına zaten inandıklarını, ancak ÇDP’nin farkının, bu sorunları, çözüm bulununcaya kadar gündemde sıcak tutmayı kendine misyon edinmesi olduğunu söyledi.
Karşılıklı sohbetle devam eden konuşmalar esnasında YRP İstanbul İl Başkanı Mustafa Doğan, “Evet, gelecek nesillere kültür aktarımı önemli. Ecdadımız Osmanlı’nın en büyük özelliklerinden biri de farklı dil ve kültürlerin devam ettirilmesi konusuna verdiği önemdi. Osmanlı insanları olduğu gibi kabul ediyordu. Bu art niyetsiz yaklaşım, kültürün yaşaması için en önemli bir vasat oldu“ dedi.
ÇDP’nin siyasi çalışmalarının önemli olduğunu ama hassasiyetine uygun sosyo-kültürel çalışmalar ortaya konulmasının daha önemli olduğunu söyleyen Doğan, bugün devlet destek verdiği zaman, müdahale etme hakkını da kendinde görüp ve şekillendirmek isteyeceğini hatırlattı. Herşeye rağmen Çerkes dilinin yaşatılması gerektiğini söyleyen Doğan bunun ülkeye zenginlik kazandıracağını ifade etti. “Şu anda bile 4 okul bu işe hasredilse sorunun çözümüne önemli bir katkı sağlanmış olur” diyen Doğan, YRP’nin en büyük özelliklerinden birinin, liderlerinin konuları rakamlara detaylandırarak ele alması olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “81 il için 681 projenin yer aldığı bir kitap hazırladık. Bunlar ağırlıklı olarak ekonomik projeler. İşsizlik, göç gibi konuları kapsıyor. Ama bu kitapta ne eksik derseniz, sosyo kültürel projeler eksik olabilir. Mesela böyle bir çalışmayı siz yapıp ortaya koyabilirsiniz. Mesela, Çerkes toplumunun Türkiye deki nüfusu, sorunları, ananeleri, farklılıkları… gibi konuları Türkiye sathında ortaya koymanızı talep etsek yapar mısınız? Bunlar ortaya çıkarsa envanter gibi olacaktır. Osmanlı döneminde bu kayıtlar daha fazla vardı ama günümüzde bu kayıtlar var mı, ulaşılabilir mi bilemiyoruz. Ama soydan takip edilebilir herhalde. Niye bunu söylüyorum? Yarın okullarda Çerkesçe seçmeli ders konulacağı zaman elde bir veri olmalı. Sayının yeterli olmayacağı bölgeler de sınıf açılamayabilir ama Çerkes nüfusun kalabalık olduğu yerlerde açılabilir. Burada bu bilgiler lazım. İstenirken “işte dataları burada denebilir. Mesela bu çalışmayı siz yapabilirsiniz.”
Ahmet Altunok Başkanın teklifini değerli bulduklarını söyledi.
Görüşme bir süre daha serbest sohbet şeklinde devam ettikten sonra taraflar birbirlerine başarı dileyerek ayrıldılar.
306